Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Belinstructies

Ons spoednummer 0299-714203 (Purmerend) of 0229-745748 (Hoorn) is 24 uur per dag bereikbaar. Je krijgt direct de verloskundige aan de telefoon. Wij vinden het fijn als je zelf belt, jij weet vaak het beste wat er aan de hand is en jij kunt dit het beste uitleggen.

Onderstaande instructies zijn voor als je verder zwanger bent dan 37 weken. Heb je eerder een van onderstaande klachten, of heb je het idee dat de bevalling al begint, dan bel je ons altijd direct.

Weeën
Bij een eerste kind: bel als je een uur lang weeën hebt, die om de 3- 4 minuten komen en elke keer een minuut aanhouden.
Bij een volgend kind: bel als je weeën om de 4 a 5 minuten hebt die krachtig zijn.
Als je twijfelt of de weeën het begin van de bevalling zijn, kun je het beste een warme douche nemen. Voorweeēn zullen afzwakken, echte weeën zullen blijven komen of zelfs sterker worden.

Gebroken vliezen
Als je vliezen breken voel je vaak vocht aflopen, dit ziet er meestal uit als helder water en soms zitten er wat vlokjes in of roze slijm bij. Als dit overdag gebeurt, bel je direct met de verloskundige om dit door te geven. De weeën komen niet altijd direct op gang.
Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder, het hoofdje van je kindje ingedaald en je hebt geen weeën? Ga nog even lekker slapen, de kans is het grootst dat de weeën dan ’s nachts op gang komen. Je kunt ons dan het beste bellen rond 9 uur in de ochtend.
Als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn kun je het beste een maandverbandje in doen, als je vliezen echt gebroken zijn dan zal er continu vocht af blijven lopen. Je maandverband zal dan ook nat aan moeten voelen.
Als je vruchtwater bruin, geel of groen is, moet je ons altijd direct bellen. Ook ’s nachts. Dit is een aanwijzing dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Wij willen dan graag wat extra controles doen.

Bloedverlies
Bij een bevalling verlies je vaak wat bloed of slijm. Dit is normaal en een gevolg van de veranderingen aan je baarmoedermond. Indien het bloedverlies de hoeveelheid van een menstruatie is, dan moet je ons altijd direct op de hoogte brengen.

Ongerustheid
Als jij ongerust bent, is dit altijd een goede reden om ons te bellen. Vaak is jouw moedergevoel erg duidelijk. We vinden het nooit erg als je ons belt.

img-cover