Heb je buikpijn, bloedvlies of is de bevalling begonnen?
Dienstdoende verloskundige bel 0299-714203
Dienstdoende verloskundige bel 0229-745748
Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.
Voor zowel een thuisbevalling als een poliklinische bevalling, moet je de volgende dingen regelen:
Ga je thuis bevallen, zorg dan ook voor het volgende:
Als je poliklinisch in het ziekenhuis gaat bevallen is het verstandig om al in je zwangerschap bij de receptie van het ziekenhuis een pasje te laten maken met je gegevens. Zorg ook voor een 2 euro munt voor de rolstoel. Als je het prettig vindt, kan je de route naar het ziekenhuis al in de zwangerschap een keer rijden.
Tips voor partners
Ter voorbereiding van de bevalling geven we ook een bevalcursus. Zie hier meer informatie.
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken, zodat je de pijn minder voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens de bevalling.
Probeer zo lang het kan niet te veel op de pijn te concentreren. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen, wandelen, filmpje kijken of lekker in bad te gaan zitten of te douchen.
Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn er weer aan komt Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen. Op deze manier kan je beter de weeën opvangen.
Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die lekker zitten. Als je ligt, kun je een kruik tegen je rug en/of buik aanleggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten met een warme straal op de buik of rug gericht.
Indien je de pijn te heftig vindt en het niet meer weet goed op te vangen is er medicinale pijnstilling mogelijk. Dit moet altijd in het ziekenhuis, omdat er bijwerkingen kunnen zijn en daarom moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling steeds worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten gehouden worden. Als je tijdens de bevalling dus voor pijnstilling kiest zullen wij je over moeten dragen aan de gynaecoloog. Welke vorm van pijnbestrijding mogelijk is, hangt af van de fase van de bevalling waar je inzit en overleg je samen met ons en de gynaecoloog. Alvorens je pijnstilling krijgt zal er 30 tot 45 minuten een hartfilmpje worden gemaakt om de conditie van de baby te beoordelen.
De volgende soorten pijnstilling zijn mogelijk:
Pethidine
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen 30 minuten en werkt 2 tot 4 uur en wordt over het algemeen gegeven aan het begin van de bevalling, als de ontsluiting nog niet zo snel verloopt. Pethidine wordt vaak ook in combinatie gegeven met slaapmedicatie.
Voordelen van pethidine:
Nadelen van de pethidine:
Remifentanil
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel kan geven.
Voordelen van remifentanil:
Nadelen van remifentanil
Ruggenprik
Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil zitten. Via de naald wordt een dun soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de ontsluitingsfase pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 tot 30 minuten voel je de pijn een stuk minder worden. Bij 95% van alle vrouwen zit de ruggenprik goed en geeft het voldoende pijnstilling. Je voelt vanaf je navel tot aan je bovenbeen geen pijn meer. Tijdens een wee kan je nog wel een beetje druk ervaren.
Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven.
Voordelen van een ruggenprik
Nadelen van een ruggenprik
In het Dijklanderziekenhuis in Hoorn en het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam zijn 24 uur per dag alle vormen van pijnstilling mogelijk.
Het is belangrijk dat jij de plek kiest om te bevallen daar waar jij je het prettigst voelt. Als jij kiest waar jij je het meest ontspannen en veilig voelt, wordt het weeën hormoon het beste aangemaakt en beval je het beste. Ons maakt het niet uit waar je bevalt, jouw keuze is altijd de beste!
Zodra de bevalling begint, komen wij eerst bij je thuis kijken. Je hoeft daarom pas een beslissing te maken over de plaats waar je wilt bevallen op het moment dat wij bij je thuiskomen.
Thuis:
Medisch:
Wij begeleiden bevallingen in 3 ziekenhuizen:
Dijklanderziekenhuis te Hoorn
Helaas kan er in Purmerend niet meer bevallen worden in het ziekenhuis. Het personeel en beleid van het Waterlandziekenhuis wordt voortgezet in het nieuwe Dijklanderziekenhuis te Hoorn. In dit ziekenhuis werken ze met bevalsuites, deze kamers zijn ingericht met een huiselijke sfeer en alle medische apparatuur is mooi weggewerkt. Op het moment dat er toch medische hulp nodig is, zijn de kastjes zo open. Je blijft dus altijd op dezelfde kamer, ook wanneer je langer moet blijven of je kindje opgenomen moet worden. Je partner mag altijd bij je blijven, ook ’s nachts! Er zijn ook kamers met baden zodat je in bad kunt bevallen, dit is uniek in de regio. In het Dijklanderziekenhuis is het geboorteteam en OK-team 24 uur per dag in huis, ook pijnstilling wordt 24 uur per dag gegarandeerd. In het Dijklanderziekenhuis mogen wij je bevalling begeleiden met je eigen kraamverzorgende.
BovenIJ ziekenhuis te Amsterdam Noord
In het BovenIJ ziekenhuis werken ze met bevalkamers, op het moment dat je langer moet blijven, word je verplaatst naar een kraamsuite waar jij samen met je partner en kindje kunt verblijven. Eventuele medische hulp tijdens de bevalling kan wel op dezelfde kamer plaatsvinden. In het BovenIJ is het geboorteteam niet 24 uur per dag in huis. Het is daarom in de nacht lastiger om pijnstilling te regelen. Wij begeleiden je bevalling in het BovenIJ met een verpleegkundigen uit het ziekenhuis zelf.
Zaans Medisch Centrum te Zaandam
In het Zaans Medisch Centrum kun je bevallen in Bevalcentrum Parteanz. In dit bevalcentrum kun je bevallen als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Je bevalt dan met je eigen verloskundige en een kraamverzorgenden van Parteanz
Ons spoednummer 0299-714203 is 24 uur per dag bereikbaar. Je krijgt direct de verloskundige aan de telefoon. Wij vinden het fijn als je zelf belt, jij weet vaak het beste wat er aan de hand is en jij kunt dit het beste uitleggen.
Onderstaande instructies zijn voor als je verder zwanger bent dan 37 weken. Heb je eerder een van onderstaande klachten, of heb je het idee dat de bevalling al begint, dan bel je ons altijd direct.
Weeën:
Gebroken vliezen:
Bloedverlies:
Bij een bevalling verlies je vaak wat bloed of slijm. Dit is normaal en een gevolg van de veranderingen aan je baarmoedermond. Indien het bloedverlies de hoeveelheid van een menstruatie is, dan moet je ons altijd direct op de hoogte brengen.
Ongerustheid:
Als jij ongerust bent, is dit altijd een goede reden om ons te bellen. Vaak is jouw moedergevoel erg duidelijk. We vinden het nooit erg als je ons belt.