Heb je buikpijn, bloedverlies of is de bevalling begonnen?
Dienstdoende verloskundige bel 0299-714203
Dienstdoende verloskundige bel 0229-745748
Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.
Bij Zuxx proberen we altijd om zo snel mogelijk een echo voor je in te plannen. Dit doen we bij de eerste afspraak rond 8 weken.
Gedurende je zwangerschap krijg je bij Zuxx minimaal 3 echo’s. In Nederland krijg je standaard 3 echo’s aangeboden die ook vergoed worden door je verzekering of vanuit subsidie vanuit het ministerie van VWS. Dit zijn de termijnecho, de 13 en 20 weken echo.
Mocht je zelf liever vaker of eerder echo’s willen, dan kan dit. Je kunt ze dan zelf inplannen, dit noemen we dan pretecho’s en deze worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Een vroege echo wordt ook wel een vitaliteitsecho genoemd. De belangrijkste reden van deze echo is om te kijken of er een intacte zwangerschap is en of het hartje klopt. Er wordt gekeken of het embryo in de baarmoeder zit en of er 1 of meerdere embryo’s te zien zijn in je baarmoeder. Met deze echo kunnen wij nog niet je uitgerekende datum vaststellen omdat het embryo hier nog te klein voor is. Het precies opmeten van jullie kindje en het berekenen van je uitgerekende datum wordt gedaan tijdens je termijnecho. Een vroege echo kan plaatsvinden vanaf 6 weken zwangerschap, maar het beste is om te wachten tot 8 à 9 weken zwangerschap. De echo geeft dan het meeste zekerheid.
Tot ongeveer 14 weken verloopt de ontwikkeling en groei van elke foetus nagenoeg gelijk. Door het meten van de foetus van kruin tot stuit kunnen we de lengte goed bepalen. Deze lengte correspondeert met een zwangerschapsduur en zo berekenen we je uitgerekende datum. We doen de termijnecho tussen de 10 en 12 weken om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. We plannen deze termijnecho (bijna) altijd gelijk in met je intake. Tijdens deze echo zie je al een echt kindje met bewegende armen en beentjes.
Natuurlijk ga je er vanuit dat alles goed is met je kindje en dat de echo leuk is om naar te kijken. Het kan helaas ook voorkomen dat er op de echo gezien wordt dat er iets niet in orde is. Zoals bij een miskraam of (het vermoeden van) een afwijking bij de baby. Omdat de verloskundigen van Zuxx de echo’s zelf maken, kunnen we je hierin goed begeleiden. We zullen het verdere beleid aan je uitleggen en je hierin begeleiden en eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog als dit nodig blijkt te zijn.
Een gespecialiseerd echoscopiste kan bij de 13 weken echo al goed kijken naar de ontwikkeling van organen bij jullie kindje en zien of er aanwijzingen zijn voor bepaalde afwijkingen. Het kindje is nog klein, maar afwijkingen zijn dan al te zien. Als je kiest voor de 13 weken echo, doe je mee aan een wetenschappelijke studie; de IMITAS studie. In deze studie mag het geslacht van je kindje niet worden medegedeeld.
Deze echo is een globale check van een aantal vastgestelde structuren bij de baby. Hierbij kun je denken aan: het hart, de maag, blaas, nieren, rug, hersenen, ledematen. Er wordt gekeken of er voldoende vruchtwater aanwezig is en waar de placenta in de baarmoeder ligt. Ook zal er naar de groei van je kindje gekeken worden. Deze echo vindt plaats tussen 18 en 21 weken en wordt vergoed door je zorgverzekeraar.
In de meeste gevallen wordt er niets ontdekt tijdens dit onderzoek. Als er bij deze echo geen bijzonderheden worden gezien, betekent dat echter nog niet dat het 100% zeker is dat het kindje echt helemaal gezond is. Een aantal afwijkingen ontstaan later, is niet te zien op een echo of kan gemist worden door bijvoorbeeld een ongunstige ligging van de baby of een onduidelijk beeld. Wanneer er wel iets afwijkends wordt gezien, wordt er vervolgonderzoek aangeboden. Er zullen gesprekken met jullie gevoerd worden om uitgebreid informatie te krijgen over de mogelijke gevolgen voor het kind. De verloskundigen van Zuxx zullen je hierin begeleiden en ervoor zorgen dat je alle informatie krijgt en dat je in het juiste ziekenhuis gezien wordt voor vervolgonderzoek.
De 20-wekenecho wordt gemaakt door Marja Schouten, zij is een Fetal Medicine Foundation gecertificeerd echoscopiste. Marja is als vierde echoscopiste van Nederland door de Fetal Medicine Foundation gecertificeerd voor de twintigwekenecho (SEO) en daarnaast FMF gecertificeerd voor de nekplooimeting (NT). Als zodanig is zij ook in het BovenIJ ziekenhuis werkzaam. Marja is fulltime echoscopist en werkt één dag per week in onze praktijk om de screeningsecho’s te maken. Wij hebben een samenwerkingsverband met het AMC. Zij controleren de kwaliteit van onze echo’s.
De 20-wekenecho wordt gemaakt door één van onze gecertificeerde echoscopisten. Wij hebben een samenwerkingsverband met het AMC. Zij controleren de kwaliteit van onze echo’s.
Bij Zuxx proberen we de echo altijd eerst via je buik te maken. Ons echoapparaat is vaak goed genoeg om duidelijk beeld te geven. Het kan echter zijn dat door ligging van je baarmoeder of het in de weg zitten van je darmen dat we uitwendig geen goed beeld krijgen. We zullen de echo dan inwendig (vaginaal) maken. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. De echoprobe wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Zo kom je dichterbij de baarmoeder en geeft het een beter beeld.
Bij de groeiecho wordt er gekeken naar de groei van de baby. Deze zijn niet standaard, maar worden ingepland bij twijfel over de groei van je kindje. Er zijn verschillende indicaties voor het inplannen van groeiecho’s, bijvoorbeeld het hebben van overgewicht, zwangerschapssuikerziekte of een vorig kind dat erg groot was bij de geboorte.
Het hoofdje, de buik en het bovenbeen botje wordt gemeten tijdens een groeiecho. Met deze metingen kunnen we een indicatie geven van de groei. Deze metingen zijn altijd een momentopname, daarom worden er altijd meerdere groeiecho’s ingepland. Op deze manier zien we de groeicurve van jullie baby.
De groeiecho kan plaatsvinden tussen 22 en 36 weken. Na de 36e week van je zwangerschap is de echo minder betrouwbaar.
Als er rond 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt, maken we een liggingsecho. Het kindje draait namelijk rond in je baarmoeder. Vanaf 35 weken willen we graag dat het kindje met het hoofdje in je bekken ligt. In ongeveer 3-4 % van de gevallen ligt het kindje in stuit (met de billen in jouw bekken) of soms zelfs dwars. Als dit het geval is dan is er een uitwendige draaiing (versie) mogelijk om het kindje van buitenaf te laten draaien, dit gebeurt in het ziekenhuis. Mocht jullie kindje in een stuitligging in je buik liggen dan zullen we je alle informatie geven over hoe nu verder en we verwijzen je naar het ziekenhuis.
Mocht er tijdens je 20-weken echo te zien zijn dat je placenta dichtbij of voor de uitgang van je baarmoeder ligt, dan wordt er rond de 32 weken zwangerschap nogmaals gekeken naar de ligging van je placenta. Een te laag liggende placenta kan een mogelijke belemmering zijn voor een natuurlijke bevalling. Dit is belangrijke informatie voor jou en je partner en zal met je verloskundige wordt besproken.