Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Van geboorte tot nacontrole
Zodra je kindje is geboren, gaan jullie als kersverse ouders de kraamweek in!

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik gelegd. De hartslag en ademhaling van de baby wordt rustig bij het huid-op-huidcontact. Je kindje wordt afgedroogd met warme doeken. De hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en het huilen van de baby wordt gecontroleerd en de verloskundige geeft een Apgar-score. Dit gaat voor jou meestal ongemerkt. 

Kraamzorg

Nadat jullie eerst even met z’n drieën zijn bijgekomen, helpt de kraamverzorgende of verpleegkundige met het douchen. Gemiddeld genomen gaat de kraamverzorgende twee tot vier uur na een thuisbevalling weg. Bij een ziekenhuisbevalling kun je meestal na drie à vier uur weer naar huis mits het verantwoord is (je moet bijvoorbeeld zelfstandig naar de wc kunnen lopen). In de ochtend komt de kraamverzorgende thuis helpen.

Tips voor na de bevalling:

  • Bel de kraamzorg om te melden dat de baby er is
  • Bel of mail de drukker van de geboortekaartjes voor het doorgeven van de definitieve naam, datum en tijd, gewicht en lengte 
  • Zorg dat je partner binnen 3 werkdagen aangifte doet van de geboorte bij het gemeentehuis

Belinstructies kraamweek

Bel in onderstaande situaties altijd direct de verloskundige op telefoonnummer 0299-714203 voor Purmerend en 0229-745397 voor Hoorn.

  • Plassen. Als je binnen 6 uur na de bevalling nog niet hebt geplast.
  • Bloedverlies. Als je zoveel helderrood bloed verliest dat ieder half uur een kraamverband helemaal doordrenkt is met bloed of als je meer dan twee vuistgrote stolsels verliest.
  • Bij koorts. Als je temperatuur binnen de 24 uur na de bevalling boven de 38.0°C komt.
  • Afwijkende temperatuur bij de baby. Als de baby, ondanks aanpassingen (kruikje erbij of juist mutsje af), na 1 uur geen verandering is vastgesteld van de temperatuur (bij een temperatuur onder de 36.5°C en boven de 37.5°C).
  • Als de baby tijdens de voeding of als hij of zij slaapt blauwe lipjes krijgt.
  • Als de baby na 24 na zijn of haar geboorte uur nog niet geplast of gepoept heeft.

Borstvoeding geven
Ook zal je baby – als jij borstvoeding wilt geven – vrij snel na de bevalling aan je borst worden gelegd. Het aanleggen gaat in het begin vaak nog wat onwennig, de kraamzorg en wij helpen je daarbij. Lees hier meer over borst of kunstvoeding in de kraamtijd.

De navelstreng, nageboorte en hechten
Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Hierna zal de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten na de geboorte van je baby. Hierna controleren we of het nodig is om te hechten. Zo ja, dan gebeurt dat ter plekke onder lokale verdoving.

Vitamine K
We kijken je baby van top tot teen na, meten het gewicht, de temperatuur en testen verschillende reflexen. Ook krijgt je baby 1mg vitamine K druppels via de mond, hier zal altijd toestemming voor worden gevraagd. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit, daarna wordt een andere hoeveelheid vitamine K geadviseerd en gaan jullie dat zelf dagelijks geven. Vitamine K suppletie wordt de eerste drie levensmaanden geadviseerd, daarna maakt je kindje voldoende zelf aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

Meer info over 'de weken na de geboorte'

Group

Ieder kindje krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik en gehoortest. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De meeste van deze ziektes zijn niet te genezen, maar ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. De hielprik wordt uitgevoerd door een screener van het consultatiebureau, die bij jullie thuis langskomt om de hielprik en de gehoortest af te nemen. Je hoeft hier niets voor te regelen. Zij worden automatisch ingelicht na de aangifte van je kindje bij de gemeente. De uitslag van de gehoortest ontvang je direct. De uitslag van de hielprik wordt alleen doorgebeld wanneer er iets gevonden is. Bij geen nieuws dus goed nieuws. Klik hier voor meer informatie over de hielprik en gehoortest.

Group

Na een week neemt de kraamverzorgster afscheid van jullie. Ook wij sluiten dan onze zorg voor jou en de baby af. Het consultatiebureau zal de groei en ontwikkeling van je kindje verder vervolgen. Ook de vaccinaties worden door hen gegeven.

De verpleegkundige van het consultatiebureau komt in de tweede week na de bevalling bij jullie op huisbezoek. Als je kindje ongeveer vier weken oud is, gaan jullie zelf voor het eerst naar het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak wordt je kindje gemeten en gewogen, onderzocht door de jeugdarts en kunnen jullie al je vragen stellen. Klik hier voor meer informatie over het consultatiebureau.



Group

Je kan ongeveer zes weken na de bevalling bij ons op nacontrole komen. Bijvoorbeeld ter controle van hechtingen, je bloeddruk of ijzergehalte. Soms is het fijn om nogmaals na te praten met degene die je bevalling heeft begeleid. Vind je het gewoon leuk om je kindje te showen? Ook dan ben je welkom! Je mag naar eigen inzicht een afspraak maken.

Group

Ook bieden wij de mogelijkheid om naar de groepscontrole te komen. Eén keer in de zes weken is het mogelijk samen te komen met andere moeders tijdens onze groepsbijeenkomst. Je kunt dan vragen stellen aan onze verloskundigen en is er ruimte voor het delen van ervaringen.

Bij iedere bijeenkomst zorgen we een thema dat centraal staat rondom het nieuwe ouderschap, zoals herstel van je lichaam met advies van een bekkentherapeut en onderwerpen als borstvoeding met een lactatiekundige met tips over kolven of afbouwen, een mamacoach voor tips rondom het moederschap of draagtips van onze draagconsulente. De groepscontroles zijn er voor jou om welke vragen je op dat moment ook hebt, te beantwoorden en te zorgen dat je deze nieuwe fase in je leven vol vertrouwen door gaat.

img-cover