Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Soms verloopt de zwangerschap niet zoals je had gehoopt. Er blijkt vroeg in de zwangerschap dat het vruchtje gestopt is met groeien en geen hartactie heeft. Wij spreken dan van een miskraam. Meestal krijgen vrouwen dan eerste het gevoel alsof ze ongesteld moeten worden en krijgen vervolgens bloedverlies en buikkrampen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms zien we pas bij de eerste echo dat er geen kloppend hartje is. Een miskraam komt ongeveer voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. Je kunt er niets aan doen om een miskraam te voorkomen. Medicatie of rust nemen zijn niet zinvol en daarom ook niet nodig. De kans op een miskraam loopt op naarmate de leeftijd van de vrouw hoger is.

Indien je het vermoeden hebt dat je een miskraam doormaakt of als je ongerust bent
neem dan contact met ons op.

Lees meer over 'Miskramen'

Group

Als je een miskraam hebt, stoot de baarmoeder de vruchtzak en het vruchtje af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk als je een miskraam hebt. Hoe een miskraam verloopt hang af van de duur van de zwangerschap en kan bij iedereen ook anders verlopen. Meestal begint het met licht bloedverlies wat na enkele dagen meer wordt.

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12 weken van de zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien, is het erg klein en daardoor vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Indien de miskraam na 12 weken van de zwangerschap plaatsvindt, dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Voor de pijn kan je paracetamol gebruiken. Als al het weefsel en het vruchtzakje uit de baarmoeder zijn, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Na de miskraam heb je ongeveer nog een week bloedverlies dat steeds minder zal worden, net als bij een menstruatie.

Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek vaak niet nodig.

Group

Als het blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Het natuurlijk beloop afwachten
  • Behandeling met medicijnen
  • Curettage in het ziekenhuis

De verloskundige zal de verschillende mogelijkheden met jullie bespreken. Indien je kiest voor medicijnen of een curettage zullen wij een afspraak voor je maken bij de gynaecoloog.

Afwachten
Als op de echo is te zien dat het hartje niet meer klopt, kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.

Behandeling met medicijnen
Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van de klinisch verloskundige of de gynaecoloog tabletten. Deze moet je vaginaal inbrengen. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam, met bloedverlies en buikpijn. Soms werken de medicijnen niet of blijft er toch nog een deel achter in de baarmoeder. Een curettage is dan alsnog noodzakelijk.

Curettage
Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een zuigertje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen. Een risico van een curettage is dat de binnenkant van je baarmoeder beschadigt raakt. Dit kan consequenties hebben voor eventuele volgende zwangerschappen.

Group

Na een miskraam herstelt het lichaam meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 4 tot 6 weken op gang komen. Je kunt, als je wilt, direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Ook is er geen reden om je eerste menstruatie af te wachten.

Emotioneel gezien reageren vrouwen verschillend op een miskraam. Waar de een als snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij veel vrouwen een gevoel van gemis, iets waar al plannen werden gemaakt en wat nu is gestopt. Er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Heb je behoefte aan professionele begeleiding hierbij, vertel het ons. Wij helpen je bij het vinden van de voor jou geschikte begeleiding.

Group

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd ons bellen. Wij vragen dan naar je klachten en beslissen samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt.

Neem in ieder geval contact met ons op indien:

  • Ongerustheid
  • Hevige buikkrampen
  • Hevig bloedverlies (2 maandverbanden vol in een uur.)
  • Koorts boven de 38 graden tijdens of na de miskraam
  • Blijvend bloedverlies en/of buikkrampen na een miskraam
  • Je niet goed voelt, zoals duizelig, zweetaanvallen en/of het gevoel dat je flauw gaat vallen

Voor meer informatie over een miskraam zie de folder ‘miskraam’.

img-cover