Heb je buikpijn, bloedverlies of is de bevalling begonnen?
Dienstdoende verloskundige bel 0299-714203
Dienstdoende verloskundige bel 0229-745748
Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.
Het eerste bezoek aan de verloskundige vindt plaats rond de 8 á 9 weken en duurt ongeveer 30 minuten. Dan ontmoet je een van de verloskundigen van Zuxx en kun je al je vragen stellen. Tijdens deze afspraak zullen wij de eerste echo maken om te bekijken of alles er goed uitziet en te bepalen hoever je zwanger bent. Deze echo noemen wij de vitaliteitsecho. Vervolgens krijgen jij en je partner uitleg over de praktijk en krijgen jullie informatie over zaken die geregeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld de kraamzorg.
Verder staan wij tijdens deze afspraak uitgebreid stil bij de prenatale screening. Dit zijn testen (waaronder de nipt en 20 weken echo) die jullie eventueel zouden kunnen doen om te kijken naar de gezondheid van de baby. Voor meer informatie zie de pagina prenatale screening.
Deze afspraak is tussen de 10 en 13 weken. Hierbij wordt er weer eerst met de echo gekeken en wordt de baby opgemeten om de uitgerekende datum vast te stellen en kunnen we hierna ook een zwangerschapsverklaring geven. Een zwangerschapsverklaring heb je nodig voor je werk zodat je je zwangerschapsverlof kunt regelen.
De verloskundige zal jullie verder vragen stellen over je medische voorgeschiedenis (zoals eventuele ziektes, operaties, medicatie gebruik etc.), allergieën (antibiotica, latex, pleisters, jodium) en vragen naar jullie leef- en voedingsgewoontes. Zijn jullie eerder zwanger geweest, dan wordt het beloop van deze zwangerschap(pen) en bevalling(en) besproken. Verder zullen er vragen zijn over de gezondheid van dichtbij zijnde familieleden en eventuele aangeboren ziekten of afwijkingen die in jullie familie zouden kunnen voorkomen.
De verloskundige zal terugkomen op de prenatale screening die tijdens de eerste afspraak met jullie besproken is en indien jullie ervoor kiezen om een test te laten doen, zullen de papieren hiervoor in orde gemaakt worden. Je zult ook een labformulier mee krijgen voor het laten prikken van bloed. Bij elke zwangerschap zullen we bloedonderzoek uitvoeren om te kijken naar je bloedgroep, antistoffen, ijzergehalte en verschillende ziektes. Als laatste is er natuurlijk ook uitgebreid de tijd voor het stellen van al jullie vragen.
De verloskundige zal samen met jullie een persoonlijk zorgpad opstellen die rekening houdt met jullie behoefte en wensen. Er is veel mogelijk bij ons.
Blijkt dat er na dit gesprek specialistische zorg nodig is (bijvoorbeeld vanwege een ziekte of eerder zwangerschappen/bevallingen), dan zal de verloskundige jullie verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis van jullie keuze. We zullen dan kijken of het nodig is dat de gynaecoloog alle zorg voor jou en de baby uitvoert of dat wij deze zorg met de gynaecoloog samen kunnen geven.
Bij de volgende zwangerschapscontroles wordt elke keer de groei van de baarmoeder gecontroleerd, wordt de ligging van de baby bepaald (vanaf 28 weken), luisteren we altijd naar het hartje van de baby, meten we de bloeddruk op en nemen we ruim de tijd om vragen te beantwoorden en informatie te geven. Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en er is altijd ruimte om vragen en zorgen met ons te bespreken.
In het derde trimester rond de 34-36 weken, wordt de bevalling uitgebreid besproken. We bespreken jullie voorkeuren, wensen/verwachtingen en we maken eventueel een bevalplan. Zie je op tegen de bevalling of wil je het liever al eerder over de bevallig hebben met ons, geeft dit dan aan. We passen onze zorg graag aan op jullie behoeften.
Op indicatie zullen wij extra onderzoek aanvragen, zoals bloedonderzoek, groei echo’s en bij complicaties verwijzen we je door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten tijdens de zwangerschap. Eten voor twee is niet nodig. Als je gevarieerd eet volgens ‘de schijf van vijf’ krijg je genoeg voedingstoffen binnen. Een aantal tips:
Wat je beter niet kan eten/drinken tijdens de zwangerschap:
Goede hygiëne is belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap. Was daarom altijd rauwe groente en fruit alvorens je het eet. Was je handen en keukengerei na contact met vlees goed af met warm water en zeep en droog af met een droge theedoek. Zorg ervoor dat vlees goed doorbakken is. Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt. Eet producten de kunnen bederven uiterlijk op de TGT-datum (te gebruiken tot).
Meer informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap kan je vinden op de website van het Voedingscentrum.
Foliumzuur vermindert de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte. Het beste is om te starten met foliumzuur minimaal 4 weken voor de conceptie tot en met in ieder geval de tiende week van je zwangerschap. Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 miligram foliumzuur. Je hebt hier geen recept voor nodig en is te koop bij de drogist of apotheek.
Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken, maar daarvoor is wel voldoende daglicht nodig, vandaar dat aangeraden wordt elke dag buiten te komen als het licht is. De Gezondheidsraad concludeerde in 2012 dat zwangere vrouwen op zich geen verhoogde behoefte aan vitamine D hebben. Toch adviseert de Gezondheidsraad alle zwangeren, voor de zekerheid, 10 microgram, vitamine D per dag te slikken. Je kunt zelf de afweging maken of je hiervoor kiest. Extra vitamine D slikken is vooral zinvol als je weinig buiten in de zon komt (minder dan 30 minuten per dag), vaal gesluierd bent of als je huid niet met de zon in aanraking komt, bijvoorbeeld omdat je make-up met een beschermingsfactor tegen de zon op hebt. Een donkere huidskleur heeft meer zon nodig om genoeg vitamine D aan te maken. Het advies is dat zwangeren met een donkere huiskleur wel extra vitamine D gebruiken
Slik niet meer dan 10 microgram per dag. Ook in voeding zit vitamine D, bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm of makreel, en in zachte margarine, vlees en eieren. Bedenk wel dat de hoeveelheid vitamine D uit voeding onvoldoende is om in je dagelijkse behoefte te voorzien.
Tijdens de zwangerschap moet je zorgvuldig zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Vertel ons welke medicijnen je gebruikt. Het is ook nuttig om de apotheek te vertellen dat je zwanger bent.
Bij pijnklachten mag je de gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid paracetamol gebruiken (zie de bijsluiter). Denk ook na over andere methoden om de pijn te verminderen, bijvoorbeeld rust nemen/slapen/vroeg naar bed. Overleg bij regelmatig gebruik van paracetamol met de verloskundige en/of huisarts. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met de huisarts. Een verdoving bij de tandarts is geen probleem.
Toxoplasmose is een ziekte die schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je al eens een toxoplasmose infectie doorgemaakt, dan ben je tegen deze ziekte beschermd en kan je dit niet nog een keer krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, deze komen voor in de uitwerpselen van (vooral jonge) katten. Hierdoor kan de parasiet ook in de tuin of zandbak voorkomen. Draag handschoenen als je de kattenbak verschoont of in de tuin werkt en was altijd je handen als je klaar bent.
Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens de zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Er zijn aanwijzingen dat ontsteking van het tandvlees kan leiden tot vroeggeboorte. Vrouwen met een slechte mondhygiëne hebben een grotere kans dat hun kinderen later meer last hebben van tandbederf. Maak zo nodig een extra afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste.
De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Seks kan geen miskraam of beschadiging van de baby veroorzaken. De baby zit volledig beschermd in de baarmoeder. Ondervind je problemen of heb je vragen over seksualiteit, dan kun je dit altijd bespreken met de verloskundige.
Het is goed om minimaal 30 minuten per dag te bewegen als je zwanger bent. Indien je al sportte voor de zwangerschap, dan kun je dit gewoon blijven doen. Let natuurlijk wel op bij fysieke sporten en luister naar je lichaam. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van je zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk tegen andere botst of kunt vallen, zijn niet aan te raden. Denk hierbij aan sporten zoals, hockey, volleybal, skiën en voetbal. Indien je een sportbegeleider hebt is het verstandig om deze op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Als je merkt dat het sporten klachten geeft, doe het dan rustiger aan en pas je schema hierop aan. Begin je voor het eerst met sporten in de zwangerschap, bouw het dan rustig op en vraag eventueel begeleiding. Er zijn ook speciale sportprogramma’s voor zwangere vrouwen, zoals Mom in Balance en zwanger en fit (zie cursussen).
Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die je buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren zijn vanaf 12 weken van de zwangerschap af te raden. De opening tussen je buikwand kan groter worden waardoor je buikwand blijvend kan verzwakken.
Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding naar de baby. De stoffen gaan ook door de placenta heen naar de baby, waardoor voedingstoffen en zuurstof minder bij de baby komen. Hierdoor groeit hij of zij minder goed.
Roken of meeroken kunnen de volgende gevolgen hebben:
Stoppen met roken vermindert de risico’s meteen. Dus stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Lukt het je niet alleen? Vraag ons of je huisarts om ondersteuning.
Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. De placenta is ingegroeid in de baarmoederwand en is zo verbonden met de moeder en via de navelstreng met de baby. Het zorgt ervoor dat voedingstoffen en zuurstof van het bloed van de moeder naar het bloed van de baby kunnen worden gebracht en afvalstoffen en CO2 (koolstofdioxide) van het bloed van de baby naar het bloed van de moeder worden gebracht. Dit gebeurt zonder dat het bloed van de baby in direct contact komt met het bloed van de moeder. Er zit een barrière in de placenta, die sommige stoffen wel doorlaat en veel andere stoffen niet. Alcohol gaat door deze barrière van de placenta van de moeder naar de baby. Zo kan alcohol de ontwikkeling van de baby beïnvloeden. Bij een baby in de baarmoeder zijn alle functies nog in ontwikkeling. Ook het vermogen om schadelijke stoffen af te breken tot stoffen die gemakkelijk uitgescheiden kunnen worden.
Dus wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan geen alcohol.
De eerste paar weken van de zwangerschap is een gevoelige periode. Alles wat in deze periode fout gaat heeft (ernstige) gevolgen voor het kind. Drugsgebruik in deze periode kan de ontwikkeling van het kind verstoren. Als het gaat om een grote ontwikkelingsstoornis, door het gebruik van drugs, kan het leiden tot een miskraam. Het kan ook leiden tot een verstoorde ontwikkeling van verschillende organen, zoals het hart en de hersenen.
Niet alleen in de eerste paar weken van de zwangerschap heeft drugs invloed op de ontwikkeling van de baby, maar gedurende de hele zwangerschap. Drugs gaat namelijk door de placenta heen naar de baby toe. De baby is nog niet goed in staat om de schadelijke stoffen van drugs af te breken en uit te scheiden. Zo kan het drugsgebruik van de moeder de ontwikkeling van de baby beïnvloeden, ook al in kleine hoeveelheden.
Heb je moeite met het stoppen van het drugsgebruik, neem dan contact met ons op en wij zullen je hierbij gaan begeleiden.