Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Veelgestelde vragen 'Verloskunde'

Group

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt kan jij je bij ons inschrijven. Zo zorg je ervoor dat je iemand hebt die je kan bellen als je ongerust bent of zorg nodig hebt. Daarnaast zorgt een tijdige aanmelding dat we de eerste afspraken rond 8 weken in kunnen plannen met je. Meld je op tijd aan zodat we nog alle ruimte in de agenda voor je hebben.

Het is niet nodig om eerst bij je huisarts langs te gaan. Die zal je namelijk ook verwijzen naar een verloskundige.

Group
  • legitimatie
  • verzekeringspasje
  • als je een echo bij de afspraak hebt een volle blaas
  • Indien je de voorgaande zwangerschap niet onder controle bent geweest bij ons, neem dan de gegevens van de voorgaande zwangerschap en bevalling mee. Heb je deze gegevens niet meer dan kunnen we deze opvragen bij je vorige verloskundige of ziekenhuis.

Group

De eerste afspraak wordt gepland rond 8 weken zwangerschap. Tijdens deze afspraak wordt er een echo gemaakt, je zult voor het eerst kennis maken met je baby. Tijdens de echo kijken we of het hartje klopt, hoever je precies zwanger bent en of er een of misschien meerdere kindjes te zien zijn. Ook zullen wij vandaag met elkaar kennismaken en zullen wij je vragen of je meer informatie wenst over verschillende onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap. Als je deze informatie wenst, zullen we je uitgebreid informeren en counselen over de NIPT test, de combinatietest, de 13 weken echo en de 20 weken echo, we vertellen de opties die er zijn en de keuzes die je kunt maken. Deze testen zijn niet verplicht en dus is de keuze aan jou en je partner of je hier wel of geen gebruik van wilt maken. Je zult deze informatie ook op papier mee krijgen. Je krijgt tijdens deze afspraak de Zuxx-informatiemap met alle belangrijk informatie voor de komende 9 maanden, in deze map kunnen ook de echo’s netjes worden bewaard. Verder krijg je van ons een leuke koffer met samples en andere babygoodies en natuurlijk een prachtige Zuxx shopper!

Group

Tijdens de intake nemen we 45 minuten de tijd om jouw dossier volledig te maken, we kunnen op deze manier zorgen voor de beste start voor jou en je baby. De intake bestaat uit verschillende onderdelen. We zullen een heleboel vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, we vragen bijvoorbeeld naar je algemene gezondheid, maar ook of je ooit eerder zwanger bent geweest. We bespreken of er in de families ziektes of bijzonderheden voorkomen. Als je al eerder bent bevallen is het handig om hier informatie van mee te nemen. Heb je deze informatie niet meer dan kunnen we dit opvragen bij je vorige verloskundige of het ziekenhuis. Nadat we je gezondheid in kaart hebben gebracht kunnen we samen met jou een zorgplan opstellen. In dit plan leggen we vast welke onderzoeken belangrijk zijn, hoe vaak en wanneer je bij ons langskomt en we leggen uit waar je ons altijd voor moet bellen.

Tijdens deze controle meten we ook je bloeddruk en maken we de termijnecho. Bij deze echo kunnen we je baby goed opmeten en met deze meting kunnen we exact jouw uitgerekende datum bepalen en we kunnen een zwangerschapsverklaring voor je opstellen. Deze heb je nodig om op je werk je zwangerschapsverlof te regelen. Tijdens deze echo zal je voor het eerst het hartje van je baby horen!

Group

Na de intake zijn er gemiddeld 10-12 controles die 15 minuten of langer duren.

Tijdens ieder bezoek meten we je bloeddruk, wordt je buik onderzocht om de groei en ligging van de baby te beoordelen en luisteren we naar de hartslag van de baby. Daarnaast komt er bij elke controle informatie aan bod over verschillende onderwerpen die in de betreffende fase van de zwangerschap voor jou van belang zijn. De volgende afspraak wordt steeds in overleg met jou gemaakt. Het is belangrijk dat je regelmatig komt, maar hoe regelmatig stemmen we op jouw behoefte af.

Group

De eerste echo vindt plaats tijdens de eerste controle (8 weken) de volgende echo is de termijnecho (10-12 weken), daarna kun je kiezen voor een 13 weken echo en de laatste standaard echo die plaatsvindt is de 20-weken echo. De 20 weken echo wordt verricht tussen de 19 en 21 weken zwangerschap door onze gespecialiseerde en ervaren echoscopiste. Mocht er in de loop van de zwangerschap een indicatie zijn voor een extra echo, dan kan deze gewoon bij ons op de praktijk plaatsvinden. Een pretecho mag je natuurlijk altijd inplannen en dit kan gewoon bij ons op de praktijk. Vaak kan dit zelfs gewoon in combinatie met je reguliere afspraken. Tijdens een pretecho maken we een echo om naar je kindje te kijken zonder medische redenen. Er zijn verschillende soorten pretecho’s mogelijk, kijk op onze Zuxx Echo site voor de laatste nieuwtjes en prijzen.

Group

Lees op deze pagina alle Zwangerschapsklachten en onze tips om dit te helpen voorkomen of verminderen.

Group

Ja, deze uitzetlijst vindt je hier.

Group

Indien je niet getrouwd of geregistreerd partnerschap hebt is het verstandig bij het gemeentehuis de erkenning te regelen. Door de erkenning te regelen ontstaat er een juridische band tussen de vader en het kind. Na de geboorte vragen jullie officieel het ouderlijk gezag aan voor de partner, dan heeft hij of zij rechten en plichten ten aanzien van jullie kindje. Erkenning doe je door in de zwangerschap samen naar het gemeentehuis te gaan, al tijdens de erkenning beslissen jullie welke achternaam jullie kindje gaat krijgen. Na de geboorte regelen jullie dan het officieel gezag, dit kan online en als de baby is aangegeven bij de gemeente.

Group

Het volgen van een cursus is een goede voorbereiding voor je bevalling. Je krijgt tijdens zo’n cursus heel veel extra informatie die bij onze zorg niet standaard aan bod komt. Je leert ontspanningsoefeningen om tijdens je bevalling de weeën op te vangen en je krijgt uitgebreid te horen wat er in je lijf gebeurt tijdens een zwangerschap en bevalling. Het is belangrijk om fysiek voorbereid te zijn op je bevalling. Een fit lijf bevalt vaak beter! Het zou je dus kunnen helpen om een zwangerschapscursus te volgen.

Elke zwangere heeft andere behoeftes als het gaat om hoe je je voorbereidt. Gelukkig is er voor ieder wat wils.

Bekijk al onze cursussen hier.

Group

Iedere zaterdag tussen 10:00 en 10:30 uur hebben we een inloopspreekuur op onze spreekuurlocaties: Hoorn en Purmerend. Zonder afspraak kan je terecht om even het hartje te horen, te laten controleren of je buikspieren weer op hun plek zitten na de bevalling, je baby te wegen of welke 5-minutenvraag dan ook.

Group

Vind hier alle informatie en de belinstructies.

Group

Het antwoord is simpel: daar waar jij het meest ontspannen bent. Je lijf bevalt het beste daar waar het zich thuis voelt. De hormonen die voor weeën zorgen kunnen hun werk namelijk het beste doen wanneer je ontspannen bent. Daardoor is de kans op ingrepen zo klein mogelijk. Denk rustig na over je keuze, bespreek het met je partner en weet dat je pas tijdens de bevalling hoeft te beslissen waar jij je prettig bij voelt. Wij respecteren elke keuze, en doen op iedere plek met evenveel liefde ons werk.

Je mag zelf aangeven in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Houd er rekening mee dat het ziekenhuis van voorkeur vol kan zijn. Het vervoer van en naar het ziekenhuis moet je zelf verzorgen. Ongeveer 2-3 uur na de bevalling ga je weer naar huis, ook ´s nachts. Veel zorgverzekeraars brengen voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage in rekening, vraag bij je zorgverzekeraar welk bedrag je eventueel zelf moet betalen.

Weetjes om mee te nemen:

  • Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis, blijkt uit Nederlands onderzoek.
  • Wij hebben alles bij ons voor een prettig en veilig verloop van je bevalling: medicatie, zuurstof etc.
  • In je eigen huis kan je vaak het beste zorgen voor een ontspannen sfeer.
  • Vrouwen die thuis zijn bevallen kijken vaker positief terug op hun bevalling.
  • Bij de meeste verwijzingen kan je prima de trap af lopen. We verwijzen slechts zelden met spoed en takelen nog minder vaak iemand uit het raam.
  • Wanneer je poliklinisch bevalt heb je een iets grotere kans dat je bevalling medisch wordt. De drempel wordt voor ons beiden lager om de hulp van de gynaecoloog in te schakelen.

Group

Wij begeleiden bevallingen in 3 ziekenhuizen:

Dijklanderziekenhuis te Hoorn
Helaas kan er in Purmerend niet meer bevallen worden in het ziekenhuis. Het personeel en beleid van het Waterlandziekenhuis wordt voortgezet in het nieuwe Dijklanderziekenhuis te Hoorn. In dit ziekenhuis werken ze met bevalsuites, deze kamers zijn ingericht met een huiselijke sfeer en alle medische apparatuur is mooi weggewerkt. Op het moment dat er toch medische hulp nodig is, zijn de kastjes zo open. Je blijft dus altijd op dezelfde kamer, ook wanneer je langer moet blijven of je kindje opgenomen moet worden. Je partner mag altijd bij je blijven, ook ’s nachts! Er zijn ook kamers met baden zodat je in bad kunt bevallen, dit is uniek in de regio. In het Dijklanderziekenhuis is het geboorteteam en OK-team 24 uur per dag in huis, ook pijnstilling wordt 24 uur per dag gegarandeerd. In het Dijklanderziekenhuis mogen wij je bevalling begeleiden met je eigen kraamverzorgende.

 BovenIJ ziekenhuis te Amsterdam Noord

In het BovenIJ ziekenhuis werken ze met bevalkamers, op het moment dat je langer moet blijven, word je verplaatst naar een kraamsuite waar jij samen met je partner en kindje kunt verblijven. Eventuele medische hulp tijdens de bevalling kan wel op dezelfde kamer plaatsvinden. In het BovenIJ is het geboorteteam niet 24 uur per dag in huis. Het is daarom in de nacht lastiger om pijnstilling te regelen. Wij begeleiden je bevalling in het BovenIJ met een verpleegkundigen uit het ziekenhuis zelf.

Zaans Medisch Centrum te Zaandam
In het Zaans Medisch Centrum kun je bevallen in Bevalcentrum Parteanz. In dit bevalcentrum kun je bevallen als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Je bevalt dan met je eigen verloskundige en een kraamverzorgenden van Parteanz.

Group

Staat je vraag/antwoord er niet tussen? Stuur ons gerust een mail met je vraag. Je krijgt hier binnen 24 uur antwoord op. Mail naar info@zuxx.nl of vul het contactformulier in.

img-cover