Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Het derde en het laatste trimester is aangebroken.

Tijdens het laatste trimester zullen de voorbereidingen op de bevalling beginnen. Je zult gaan nadenken over waar je wilt bevallen en wat jullie specifieke wensen zijn. In Nederland is het zo dat je in principe zelf mag kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wij werken samen met het Dijklanderziekenhuis (het voormalig Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis) te Hoorn en het BovenIJ ziekenhuis te Amsterdam. Beide ziekenhuizen hebben informatieavonden en rondleidingen om te kijken hoe het eruit ziet. Tijdens het spreekuur kunnen wij je precies de verschillen en overeenkomsten van de 2 ziekenhuizen vertellen, maar ook de verschillen tussen een ziekenhuis en een thuisbevalling.

In deze periode is het handig om naar een cursus te volgen waarin je meer informatie krijgt over wat je kunt verwachten bij een bevalling. Je krijgt tijdens deze cursus informatie van een verloskundige over wat je moet weten over bevallen; hoe verloopt een bevalling, wat kun je verwachten van ons, wat verwachten wij van jullie en wanneer bel je ons? Deze belinstructies staan duidelijk op onze website, maar ook in de informatiemap. We zullen deze tijdens het bevalgesprek ook altijd nog met jullie bespreken zodat het je helemaal duidelijk is wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Tussen de 30 en 34 weken van je zwangerschap zullen we op het spreekuur een controle inplannen om je bevalling te bespreken. Het kan handig zijn om een geboorteplan te maken, met een geboorteplan denk je na over de keuzes die je voor, tijdens en na een bevalling kunt maken en je kunt deze op papier zetten. Zo kan de verloskundige die bij je bevalling is alles makkelijk nalezen. Maar ook is het handig voor als je overgedragen moet worden aan het ziekenhuis, het personeel kan dan snel jullie bevalwensen doornemen.

In je bevalplan schrijf je bijvoorbeeld op hoe je de communicatie tijdens je bevalling wilt hebben, wie je er graag bij wilt hebben, waar je wilt bevallen, op welke manier je wilt bevallen en of je graag pijnstilling wilt krijgen en naar welke soort je voorkeur uit gaat. Tijdens de cursussen vertellen we alles over de verschillende soorten pijnstilling die er zijn. Tevens kun je op onze website hier meer over vinden. Link naar pijnstilling op de site. We snappen dat het soms lastig is om een keuze te maken voor iets waar je nog geen ervaring mee hebt, want hoe weet je nu op welke manier je weeën wilt opvangen of dat je wel of niet voor pijnstilling wilt kiezen? Wij vinden het bevalplan vooral een handig middel dat ervoor zorgt dat je eens na hebt gedacht over de verschillende wensen die je kunt hebben. Let er wel op dat het bevalplan geen wensenlijstje gaat worden waarvan je teleurgesteld kunt raken als het anders loopt. Bovendien is het maken van een bevalplan optioneel, dus het is zeker niet verplicht. Wil je graag meer uitgebreide informatie over de bevalling, dan kun je ook kijken naar de bevalcursus die wij zelf geven. Tijdens deze cursus krijg je uitgebreid informatie over alles wat je moet weten om vol vertrouwen je bevalling tegemoet te gaan.

Indien jij een rhesus D- of rhesus c negatieve bloedgroep hebt, zullen we rond 27 weken op de praktijk bloed afnemen om je bloed te controleren op het vormen van antistoffen. Dit gebeurt dus alleen op indicatie. Link naar rhesus op de verloskundige.nl Tijdens de controle rond 30 weken zullen we nog een keer je ijzergehalte controleren. Je maakt in je zwangerschap ongeveer 1,5 liter extra bloed aan. Hierdoor kan je ijzergehalte dalen en dit willen we graag controleren om te kijken of dit niet te laag wordt. We zullen dit doen door middel van een vingerprikje bij ons op de praktijk. Vanaf deze periode kunnen we ook tijdens het uitwendig onderzoek naar de baby, voelen hoe de baby ligt. Dit kunnen we goed bepalen met onze handen. We zullen dit alleen met een echo controleren op het moment dat we hieraan twijfelen.

Vanaf dat je 22 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om je te laten vaccineren tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor.

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad verschillende mogelijkheden beoordeeld en eind 2015 het advies uitgebracht om zwangere vrouwen een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal later besluiten of hij dit advies overneemt. De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 22 en 34 weken zwangerschap. In deze periode worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven en zullen ook vroeggeboren baby’s er voordeel van hebben. Inenting is mogelijk tot 38 weken. Meer informatie lees je op de website van RIVM.

To do:

  • Bevalplan maken als je dit wilt
  • Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen, dan een keuze maken tav welk ziekenhuis je wilt bevallen
  • In deze periode kun je ook de kraamzorg intake van de kraamzorg verwachten, je wordt tussen de 30 en 36 weken gebeld voor het maken van een afspraak
  • Vaccineren tegen kinkhoest
img-cover