Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Eindelijk is jullie kindje daar!

Je hebt er lang op moeten wachten, maar nu zijn jullie een gezin of is jullie gezin uitgebreid. De eerste dag of nacht dat jullie thuis zijn met jullie baby is vaak spannend. Het is goed om te weten dat een gezonde pasgeboren baby voldoende reserves heeft voor de eerste 24 uur, het is dus niet erg als het (nog) niet lukt met borstvoeding geven. Bij Zuxx is het zo dat als je kraamzorg bij ons hebt afgenomen dat je altijd opstartzorg kunt krijgen. Dit betekent dat ook al kom je ’s nachts uit het ziekenhuis, er indien gewenst altijd een kraamverzorgende bij je langs komt om ervoor te zorgen dat jullie weten wat jullie moeten doen en waar jullie op moeten letten. De volgende ochtend staat zij dan weer voor jullie klaar en zal zij jullie de gehele kraamweek bijstaan. Kijk op de website van Zuxx Kraamzorg om meer te weten over de belangrijkste dingen voor de eerste nacht of dag alleen.

Het is belangrijk om goed te plassen als je net bevallen bent. Goed plassen zorgt ervoor dat je baarmoeder goed samentrekt en je bloedverlies hiervoor afneemt. Dit samentrekken kun je voelen als naweeën, je mag hier zeker paracetamol voor nemen. Dit kan namelijk venijnig pijn doen. Als je moet plassen, kan dit soms gevoelig zijn als je last hebt van scheurtjes of schaafwondjes. Ons advies is om te plassen onder de douche of om een fles water naast de wc te zetten zodat je tijdens het plassen kunt spoelen. Dit verdunt je urine zodat het minder brandt en zorgt er bovendien voor een goede hygiëne waardoor je beter kunt genezen.

Deze periode is bijzonder en speciaal, vaak wil de familie hier ook graag deel in zijn. Visite is ontzettend leuk, maar let wel goed op je rust. Overdag zal de kraamverzorgende de rol van gastvrouw graag op zich nemen.

De eerste week gieren de hormonen door je lijf. Bijna alle vrouwen hebben de eerste week last van kraamtranen. De vierde of vijfde dag na de bevalling is vaak een echte huildag. Dit is heel normaal en gaat vaak ook snel weer over. Blijf je na de eerste week emotioneel en kwetsbaar voelen, kijk je niet goed terug op je bevalling of is er geen roze wolk te vinden. Vraag dan om ondersteuning uit je omgeving of klop bij ons aan zodat we je gevoel kunnen bespreken en samen naar een goede oplossing kunnen zoeken.

De eerste 10 dagen na je bevalling zijn wij je aanspreekpunt en zijn wij nog steeds 24 uur per dag bereikbaar voor je zorgen en vragen. De kraamzorg kan vaak al veel van je vragen beantwoorden en zorgen wegnemen. Maar mocht je ons nodig hebben, dan zijn wij er natuurlijk ook voor je!

Als je borstvoeding geeft, is dit vaak best even wennen. Jij en je baby moeten hier allebei mee oefenen. De kraamverzorgende kan jullie hierbij ondersteunen en gaat jullie alle informatie geven. Mocht het nog steeds moeizaam blijven gaan of heb je vragen over borstvoeding of hulp nodig na de kraamweek dan kun je altijd onze lactatiekundige om hulp vragen.

Binnen 3 dagen na de geboorte is het belangrijk om aangifte te doen in de gemeente waar je bent bevallen. Neem legitimatie van zowel de vader als de moeder mee, het bewijs van erkenning (als je niet getrouwd of geen geregistreerd partner bent), en eventueel jullie trouwboekje. Pas na de aangifte van de geboorte kunnen jullie (online) het wettig gezag regelen. De aangifte zorgt er ook voor dat de baby in het systeem van de GGD komt. Deze zullen automatisch worden ingelicht over de geboorte van jullie kindje en er zal ergens tussen de 4e n 7e dag na de bevalling iemand langskomen voor het uitvoeren van de hielprik en de gehoortest. Dit gebeurt zonder afspraak.

To do:

  • Binnen 3 dagen na de bevalling de baby aangeven bij de gemeente waar je bent bevallen, dit kan ook digitaal.
  • Je huisarts op de hoogte brengen van de geboorte van jullie kindje.
  • Jullie kindje inschrijven bij jullie zorgverzekeraar. Kinderen zijn tot hun 18e jaar gratis mee verzekerd.
  • Slapen en genieten! Zo veel mogelijk.
  • Maak veel foto’s, die kleintjes groeien zo hard! Je kunt er ook voor kiezen om professionele foto’s te laten maken, dit kan natuurlijk ook bij jullie thuis.
  • Plan een fijne babymassage of een baby float in. Deze momenten zorgen voor nog meer rust en ontspanning in jullie eerste weken.
img-cover